Fotbalistul din 2024 de nivel înalt se confruntă, la fiecare secundă a vieții probabil, cu presiune din toate părțile: club, suporteri, familie sau social media. Mijloacele de dialog precum cele de social media permit o portretizare ”omenească” a unui fotbalist, dar, în același timp, este și un mod prin care actorul principal poate fi, foarte ușor, atacat.
De asemenea, accidentările, din diverse motive (în ultima perioadă din cauza numărului extrem de mare de meciuri) pot distruge, mental, un fotbalist.
”Toate accidentările pe care le-am avut în acest an au venit din cauza problemelor mentale”, declara Paul Pogba, în 2023, când era legitimat la Juventus Torino.
Ok, o ruptură de ligamente, ca să dăm un exemplu, nu mai încheie o carieră cum, poate, s-ar fi întâmplat în urmă cu 10, 15 sau 20 de ani, dar lunile departe de gazon, în lumina operației, la precizia centimetrică a bisturiului, precum și procesul crunt de recuperare, poate distruge mental un sportiv.
Cu atât de multă informație la orice pas, cu zecile și sutele de milioane aflate la mijloc, pentru un om, fie el Cristiano Ronaldo, Lionel Messi sau alt fotbalist de clasă mondială, poate să fie prea mult, la un moment dat.
În acest context, începând cu anii ’90, dar cu un accent mult mai mare în ultimii ani, în domeniul iubit de miliarde de oameni pe pământ, adică fotbalul, poreclit ”sportul-rege”, a apărut mental coach-ul. Poate părea un moft. Bine, românii, la început, sunt reticenți cu privire la ceva nou.
Totuși, în Occident, locul spre care tindem și la care ne uităm în speranța că, poate, cândva, îl vom atinge, a implementat acest tip de antrenament, de mental coaching. În România, din păcate, încă este în faza incipientă.
După această lungă introducere, iAMsport.ro a pregătit un interviu cu Vicențiu Ostafi (35 de ani), mental coach care colaborează cu Dinamo București din ianuarie 2024, o formație schimbată (în bine) mult față de stagiunea trecută.
Povestea acestuia a început în 2022 și continuă și în prezent. În paralel cu activitatea de la ”câini”, acesta a colaborat, în trecutul apropiat, și cu Federația Română de Fotbal.
”Mulți jucători înțeleg greșit rolul unui mental coach sau a unui psiholog. Alții se tem să nu fie marginalizați de grup”
Salut, Vincențiu, mulțumesc pentru dialog. Vreau să vorbim, evident, despre un aspect care devine din ce în ce mai vizibil în fotbalul european, mondial și care, încet-încet, ”face ochi” și în România: mental coach. Când a apărut acest ”curent” în fotbalul profesionist?
Salut! Curentul mental coaching-ului a început să capete amploare în fotbalul profesionist în anii ’90, când s-a realizat că performanța optimă nu depinde doar de abilitățile fizice și tehnice, ci și de starea mentală a jucătorilor. Printre primele cluburi care au dezvoltat programe de mental coaching se numără AC Milan.
Ce înseamnă mai exact?
Mental coach-ul în fotbal este un profesionist care ajută jucătorii să își optimizeze performanța mentală și emoțională. Acest rol implică dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului, îmbunătățirea concentrării, creșterea încrederii în sine și a motivației, precum și gestionarea emoțiilor pe teren și în afara acestuia.
În fotbalul românesc, beneficiile mental coaching-ului încep să fie recunoscute și apreciate, dar încă există o reticență în adoptarea acestuia pe scară largă. Mulți antrenori și jucători sunt inițial sceptici, considerând că mental coaching-ul este mai puțin important decât antrenamentul fizic și tehnic.
Din discuțiile purtate cu fotbaliști din România, un număr considerabil de jucători au semnalat nevoia pentru un astfel de sprijin, însă au invocat diverse motive pentru care nu au acordat atenție pilonului mental:
Cum ar fi?
Nu au conștientizat importanța pentru că nu le-a fost prezentată utilitatea, nu cunosc specialiști, nu au știut la cine apela, cluburile nu acordă atenție dezvoltării pilonului mental și, în același timp, se tem să nu fie marginalizați de grup. Mulți jucători înțeleg greșit rolul unui mental coach sau a unui psiholog.
”Jucătorii care sunt bine pregătiți mental sunt mai rezistenți la presiune, momente critice și au o constanță mai mare în joc”
În România, din ce știi, mai pune cineva accept pe mental coach în afară de Dinamo?
Nu cunosc alte cluburi. Mi-aș dori să ajungem în punctul în care prezența unui mental coach într-un club de fotbal să devină o normalitate. Beneficiile sunt multiple, mai ales dacă luăm în considerare că activitatea unui mental coach nu se rezumă doar la ședințe one-on-one cu jucătorii.
Este o mare hibă că nu se pune accent pe acest aspect?
Da, este o hibă semnificativă, mai ales având în vedere că planul mental reprezintă unul dintre cei patru piloni ai dezvoltării unui sportiv, alături de pilonii fizic, tehnic și tactic. Ignorarea aspectului mental al jocului poate limita considerabil potențialul unui jucător și al unei echipe. Jucătorii care sunt bine pregătiți mental sunt mai rezistenți la presiune, iau decizii mai bune în momentele critice și au o constanță mai mare în joc.
Diferența dintre Dinamo 2023-2024 vs Dinamo 2024-2025: ”Am trecut prin experiențe dificile din care am învățat”
Câți jucători din România, dar și din străinătate ai în colaborare?
Pe lângă colaborarea cu Dinamo, lucrez individual cu fotbaliști din România și din alte state, precum Marea Britanie, Spania, Croația și Cehia. În aceste țări, utilitatea pregătirii mentale este deja recunoscută și validată de jucători importanți. Recent, fotbaliști precum Richarlison*, Anthony Gordon, Olly Watkins sau Ferran Torres au declarat public că lucrează cu un mental coach, ceea ce le-a îmbunătățit performanțele pe teren.
*Într-un interviu pentru ESPN Brazilia, Richarlison, fotbalist legitimat la Tottenham, cu 48 de meciuri și 20 de goluri pentru naționala de seniori, a vorbit despre problemele sale mentale.
”(n.r. – Cu lacrimi în ochi) Tocmai ce am jucat la Cupa Mondială, omule. Ajunsesem la limită, înțelegi? Nu vreau să vorbesc despre sinucidere, dar eram în depresie și am vrut să renunț. După Cupa Mondială, mi s-a părut că totul se destramă.
[…] Cred că terapeutul, fie că-mi place sau nu, mi-a salvat viața, mi-a salvat viața! […] Înainte de antrenament, voiam să merg acasă, să merg în camera mea. Nu știu ce-mi trecea prin cap, chiar i-am transmis tatălui meu că renunț.
[…] Astăzi pot spune că dacă ai nevoie de un psiholog, du-te la el! Caută-l! […] A venit la mine (n.r. – un psiholog) și mi-a mulțumit pentru că am transmis asta lumii fotbalului, (n.r. – despre lucrurile) în afara terenului, pentru că este foarte important. Fie că ne place sau nu, putem salva vieți.
Aveam această prejudecată înainte, m-am gândit că nu are rost, că e nebunie. În familia mea sunt persoane care cred că oricine merge la un psiholog este nebun”, declara atacantul din Premier League în martie 2024.
La nivel mental, care este diferența între Dinamo din a doua parte a sezonului trecut, mai ales play-out, și Dinamo din acest început de sezon?
Din punct de vedere mental, diferența majoră constă în creșterea încrederii și a unității echipei, inclusiv la nivelul staff-ului tehnic. În a doua parte a sezonului trecut, am trecut prin experiențe dificile din care am învățat să gestionăm mai bine presiunea și să rămânem concentrați în momentele critice.
La începutul acestui sezon, aceleași principii au fost consolidate, iar echipa a devenit mai unită și jucătorii au început să arate o mentalitate de învingători.
”Factorul mental a avut un rol crucial în performanțele echipei naționale”
Naționala României a realizat o performanță remarcabilă la EURO 2024. Edi Iordănescu, se știe, este un antrenor care pune un foarte mare aspect pe factorul mental. Crezi că pentru naționala României, pentru a scurta cât mai mult diferența de valoare față de alte naționale în preliminarii și la EURO, ”factorul mental a făcut diferența?
Cu siguranță, factorul mental a avut un rol crucial în performanțele echipei naționale. Dacă ne uităm la modul în care România s-a prezentat la EURO, este clar că staff-ul tehnic și jucătorii merită felicitări pentru unitatea grupului, spiritul de luptă și comunicarea pozitivă de pe teren.
Se vorbește, probabil greșit, de faptul că un mental coach este tot un psiholog. Spune-mi, te rog, care este diferența dintre cei doi.
Diferența principală constă în abordare și în obiective. Un psiholog se concentrează adesea pe aspectele clinice și de sănătate mentală, diagnosticând și tratând diverse traume psihologice. În schimb, un mental coach se axează pe dezvoltarea performanței și pe optimizarea abilităților mentale pentru a atinge obiective specifice legate de performanță. Mental coaching-ul este mai orientat spre acțiune și rezultate imediate în contextul sportiv.
Vedem mulți fotbaliști care ”defilează” în Superligă, dar când fac pasul în străinătate, de la campionatele puternice din top 5 până la cele din Olanda, Belgia, Portugalia, chiar și Polonia, nu fac față. Este și un factor mental care face diferența?
Da, cu siguranță există și un factor mental. Adaptarea la un nou mediu, la cerințele unor campionate mai competitive și la presiunea suplimentară poate fi foarte dificilă. Jucătorii care nu sunt pregătiți mental pentru aceste schimbări pot avea dificultăți în a-și menține performanțele la un nivel înalt. Mental coaching-ul ajută jucătorii să se adapteze mai rapid și să facă față mai bine acestor provocări.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
De Neratat
-
Alte Sporturi
/ 2 ore în urmăSârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în disputa cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”
Premier League: Man. City – Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1 SuperLiga: CFR Cluj –...
De admin -
Alte Sporturi
/ 2 ore în urmăBayern Munchen – Augsburg 3-0. Hat-trick Harry Kane, iar bavarezii s-au distanțat la 8 puncte în fruntea clasamentului
Premier League: Man. City – Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1 SuperLiga: CFR Cluj –...
De admin -
Alte Sporturi
/ 2 ore în urmăIonuț Vînă, ”la pământ” după ce Farul a pierdut la ultima fază cu Oțelul: ”N-am cuvinte”
Premier League: Man. City – Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1 SuperLiga: CFR Cluj –...
De admin -
Alte Sporturi
/ 2 ore în urmăCosmin Olăroiu, victorie la scor de neprezentare împotriva echipei lui Costin Amzăr
Premier League: Man. City – Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1 SuperLiga: CFR Cluj –...
De admin
You must be logged in to post a comment Login