Connect with us

Alte Sporturi

Hagi reinventează Farul! Cine e omul din spatele revoluției anunțate în club: „Nu are cum să iasă rău”

  • admin

  • La Liga: Barcelona – Atletico Madrid, sâmbătă, 22:00, DGS 1

  • SuperLiga: Gloria Buzău – Univ. Craiova, sâmbătă, 19:30, DGS 1

De această ramură se ocupă la Farul, începând din luna noiembrie, Manuel Beleiu. Tânărul de 33 de ani are un job la o multinațională americană, iar munca de scouter îi hrănește cea mai mare pasiune, cea pentru fotbal. Manuel a studiat în Germania și a mai lucrat în Superliga României la U Cluj, echipa pe care a susținut-o din copilărie.

Nopți lungi în fața monitorului pentru a urmări jucători

După ce ajunge acasă de la birou, Beleiu își dedică ore bune din timp identificării de talente care se pot transforma în investiții profitabile pentru Hagi.

„Sunt project manager la o multinațională care se ocupă cu standardizarea proceselor pentru corporațiile din top 500 și mă ocup în majoritatea timpului de clientii din Germania, Austria și Elveția. După ora 18 până târziu în noapte și în weekend-uri sunt scouterul celor de la Farul Constanța, unde avem obiectivul de a găsi jucători interesanți, care au calitățile necesare pentru particularitățile fotbalului românesc, dar și pentru modelul de joc al echipei”, spune Beleiu.

A intrat în fotbal în urmă cu doar un an și jumătate, după un mail transmis șefului de scouting de la U Cluj: „Mi-am luat inima în dinți și i-am dat un email lui Nene Reis, head scoutul de la Universitatea Cluj. I-am spus de automatizările pe care le pot produce în recrutarea fotbaliștilor, dar și ce fotbaliști aș propune la Universitatea Cluj pentru a evita retrogradarea în acel sezon„.

manuel beleiu
Manuel Beleiu / Foto: Captură Farul TV

Fost portar la U în perioada junioratului, Beleiu a schimbat echipa după un telefon primit de la Zoltan Iașko, directorul sportiv de la Farul: „A fost o conjuctură favorabilă, pentru că perioada mea contractuală cu Universitatea Cluj era la final, dar și pentru că îl știam pe Zoltan Iasko de când eram junior, a fost antrenorul meu de portari. După câteva runde de discuții, am știut că proiectul Farul este ceea ce aduce un plus de valoare ambelor părți.

Totodată, am agreat că proiectul este unul de câțiva ani, ne-am setat așteptările într-un mod realist, iar faptul că avem șansa de a crea un departament de scouting modern de la zero și că ne putem lăsa amprenta asupra unui club prin ideile și metodologia pe care vrem să le aplicăm, sunt factori care au contribuit la decizia mea.

Aceasta este o șansă unică indiferent de nivelul la care o faci. Dacă totul se aplică bine începând cu metrici, delegări de responsabilități, persoane competente cu scop și viziune fotbalistică, nu are cum sa iasă rău”, e optimist Beleiu.

Cum îl ajută pe Hagi „roboțeii” creați de Beleiu

Gică Hagi vrea ca Farul să facă pasul spre nivelul următor și să devină un hub performant din care să iasă fotbaliști adaptați cerințelor pieței.

„Hagi este o persoană care respiră fotbal. De fiecare dată când ne-am vazut, am dorit să ne limitam la discuții de jumătate de oră sau o oră, dar mereu au durat mult mai mult. Pasiunea pentru joc și dedicarea totală pe care o cere în preajma echipei îi arată exigența.

Discutăm în principiu de evoluția jucătorilor, analizăm performanța jucătorilor, căutăm soluții prin transferuri interne sau externe. Sau și din academie, pentru că aici este concentrarea tuturor pentru a oferi șansa unei evoluții accelerate juniorilor. Lucrăm bazat pe feedback”, explică Beleiu.

„Nu e ușor să împac și munca din corporație, și pe cea de scouter, mai ales când se suprapun deadline-urile. Dar exact din acest motiv am creat niște roboței care îmi salvează timp în manipularea și expunerea datelor. Eu rămân cu vizualizarea și interpretarea lor, iar la final cu vizionarea jucătorului”, spune Manuel.

În munca lui, Beleiu se raportează la date și parametri preciși, care, în viziunea lui, minimizează spațiul de eroare în analiză. Aceștia sunt „roboțeii” care ajută Farul.

„Mai întâi identific talentul, apoi evaluez tehnic și tactic jucătorul pentru a mă asigura că are rolul și nu doar poziția pe care o dorim. Analizez datele statistice, evoluția anuală și fac analiza video. Pentru că datele și imaginile sunt complementare și acesta este noul scouting care se cere, dar și pentru a restrânge aria de căutare.

Totodată, monitorizez jucători pe termen scurt și lung pentru a ne asigura că jucătorul este luat în momentul optim și totodată trebuie să fim siguri că este antrenabil, iar în afara terenului este un personaj cerebral. Într-un final, îmi doresc să fiu cât mai aproape de adevăr”, completează Beleiu.

FOTBAL:INAUGURARE CLADIRE ADMINISTRATIVA ACADEMIA GHEORGHE HAGI (4.09.2024)
Iosif Rotariu, alături de Gică Hagi / Foto: sportpictures.eu

4 oameni în departamentul de scouting al Farului

Tot de scouting se mai ocupă la Farul și Iosif Rotariu, Alex Mățel și Cosmin Nistor (venit de la Dinamo).

„Combinăm scoutingul tradițional cu cel modern și ne consultăm pentru a fi siguri că suntem pe aceeași lungime de undă înainte de a propune un jucător. Eu folosesc big data și, în linii mari, colectez și gestionez datele, apoi le analizez și identific jucătorii potriviți pentru noi. Pe urmă caut feedback din anturajul jucătorului și vizualizez meciuri. Asta îmi consumă cel mai mult timp. La final, creez rapoarte și prezint informațiile. Ulterior, acolo unde este cazul, monitorizăm și actualizăm datele”, detaliază Manuel.

„Datele sunt un punct important de plecare în fotbal. Și e foarte important ca deciziile să fie bazate și verificate de date, nu doar pe intuiție sau pe un pariu personal. Hagi și managementul Farului sunt deschiși spre inovație, sunt conștienți că este un drum lung și că acesta este viitorul”, adaugă Beleiu.

Scouterul merge lunar la Constanța pentru a se întâlni cu Hagi: „Avem rapoarte și discuții telefonice pentru a lua feedback. Încerc lunar să merg la Constanța. Ne vedem și înaintea multora dintre meciurile pe care Farul le joacă în deplasare”.

Datele l-au dus pe Klopp pe banca lui Liverpool

„În fotbalul mondial, consider că este aproape imposibil ca un club să aibă succes fără o analiză eficientă a datelor. Evoluția tehnologiei și a științei sportului au transformat modul în care cluburile operează, iar utilizarea exclusivă a metodelor tradiționale nu este suficientă pentru a rămâne competitiv.

Big data este folosit deja eficient pentru a obține avantaje competitive, pentru a instala cel mai potrivit antrenor, pentru a găsi cel mai potrivit jucător sau pentru a juca un meci de fotbal cu anumite trasee bine definite. De asemenea, poți să previi accidentări și poți crește performanța sportivă. Am un exemplu în cap, pe Liverpool. Înainte să vină Klopp, au analizat tactic ultimii 2 ani de Premier League pentru a fi siguri că tactica germanului și gegenpressing pot aduce trofee”, spune Beleiu.

Într-o zi normală din perioada de transferuri, Beleiu primește între 20 și 30 de nume pe care trebuie să le analizeze: „Încercăm să avem o atitudine proactivă și ne alegem singuri țintele bazate pe modelul de joc al Farului și să nu ne lăsăm atrași într-o licitație pentru jucători care sunt propuși la mai multe echipe”.

„În primul rând, ne uităm la jucători inteligenți, determinați, care au capacitatea de a se adapta la un stil dinamic și ofensiv. Ne dorim jucători care nu sunt plafonați și pot să fie liderii de care au nevoie copiii care vin din academie. Nu aș dori să nominalizez, dar există mulți jucători care arată bine pe date, dar în realitate ne dăm seama că nu se modelează pe sistemul de joc al clubului, de aceea e importantă analiza video și reală a jucătorului, pentru a fi siguri că nu avem surprize care pot să fie destul de costisitoare”, arată Manuel.

Etichete: gica hagi , manuel beleiu , manuel beleiu farul


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Publicitate
[ays_poll id="2"]
Publicitate

De Neratat

Mai multe din Alte Sporturi