Pentru o avancronică avizată a partidei din Bănie am stat de vorbă pe îndelete cu Rodion Cămătaru. Atacantul legendar care a petrecut 12 sezoane în tricoul alb-albastru (1974-1986) și 3 în cel alb-roșu (’86-’89) este un suporter al ambelor formații, deși admite că Universitatea i-a rămas mai aproape de suflet.
„Sângele apă nu se face. M-am simțit bine la toate echipele la care am evoluat, inclusiv la Dinamo, unde am trăit multe lucruri frumoase într-un timp relativ scurt, dar acasă pentru mine a fost și va rămâne Craiova. Puteam să mă stabilesc definitiv la București, mi s-a făcut oferta să rămân și în Olanda, însă glasul sângelui m-a chemat mereu în Oltenia”, mărturisește Cami.
Rodion Cămătaru: „După ce că înscria puțin, Craiova l-a mai dat și pe Ivan”
Bună ziua, domnule Cămătaru! Ce mai faceți?
Mulțumesc, bine. Aștept să se reia campionatul nostru cel de toate zilele.
Și se reia cu un meci tare de tot, Craiova – Dinamo. Cum îl anticipați?Greu, foarte greu de dat un pronostic. Nu știm exact cum au ieșit cele două din pauza de iarnă, chit că n-a fost foarte lungă.
Nici transferuri n-au prea făcut. Universitatea n-a achiziționat practic pe nimeni, ba și-a împrumutat unul dintre atacanți, pe Andrei Ivan, în Turcia, în vreme ce Dinamo l-a luat pe Alex Pop, de la Oțelul.
Bine, timpul nu e pierdut, la noi mercato ține până pe la mijlocul lui februarie, deci e vreme suficientă. Dacă e să judecăm cum s-au mișcat până acum la acest capitol, Dinamo e într-un ușor avantaj. Pop îmi place, se mișcă foarte mult pe toată raza de atac, Kopic a insistat mult pentru el, așa că probabil îi va rezerva un rol de protagonist. Dincolo, după ce că avea probleme să înscrie, Craiova l-a mai dat și pe Ivan…
E adevărat, dar nu e ca și cum ar fi pierdut vreun golgheter. Andrei nu marcase niciodată în prima parte a campionatului, în nicio competiție!
Așa este. Totuși, era o soluție în plus. Mai ales că l-au pierdut și pe Paradela, care va sta pe bară luni bune.
Teoretic, alb-albaștrii au două vârfuri de careu bune, Koljic și Lukic, însă primul e mai mult accidentat, iar al doilea pare certat cu golul.
Da, aici e „buba” Universității. Dacă ar fi avut un „bombardier” care să dea 15-20 de goluri pe sezon, aș fi putut spune că e favorită la titlu.
Și dacă nu e Craiova cine ar fi? Tot FCSB?
Așa s-ar părea, dar nu uitați că l-au pierdut și ei pe Olaru pentru câteva săptămâni, iar Darius era un om extrem, extrem de important pentru jocul campioanei.
1,85 e cota
oferită de casele de pariuri pentru un eventual succes al juveților duminică seara. Victoria dinamoviștilor are cota 3,75
Și atunci? Poate da Dinamo marea lovitură?
La cât de „strâns” e clasamentul, chiar se poate întâmpla orice. Mereu am spus că avem un campionat echilibrat, însă anul acesta chiar că va fi o nebunie. Să așteptăm să vedem cine va intra în play-off, că acolo va fi practic o altă competiție.
Revenim puțin la Ivan? Ca fost mare atacant, cum vedeți prăbușirea lui aparent fără explicație din ultimii ani?
Întotdeauna m-am întrebat ce se întâmplă cu el. Să joci la o echipă care domină, care-și crează atâtea ocazii, să fii un om de atac, și totuși să înscrii atât de rar… Poate că a fost și o problemă de poziționare, poate că n-a fost foarte bine înțeles și ajutat de colegi, de staff, n-am detalii prea multe. Indiferent, însă, unde te punea antrenorul să joci și oricare ar fi fost relația cu coechipierii, n-ai voie să treacă un an aproape fără să dai un gol!
Acum a preferat să se ducă la Adanaspor, locul 19 din liga secundă turcă. Practic ultima, pentru că poziția a 20-a e ocupată de Malatyaspor, care a pierdut absolut toate meciurile și i s-a aplicat și o penalizare de 21 de puncte!
Sincer, am fost șocat să aflu cu ce formație modestă a ales să semneze. OK, nu te duci la Galata, la Fener sau la Beșiktaș. Înțeleg că nu mai sunt vremurile în care Hagi, Popescu, Adi Ilie și alții aveau Turcia la picioare. OK, nu găsești nimic în prima divizie și te duci în a doua. Dar du-te măcar la o echipă care să tragă la promovare, nu la una care-i mai aproape de a treia ligă. Incredibil cât de jos am ajuns!
S-a dus după bani, probabil. La Adana va câștiga 300.000 de euro în 6 luni.
Eu înțeleg și asta cu banii, că nimeni nu trăiește cu aer. Însă du-te, omule, la final de carieră să te „îngropi” pentru bani, nu la 27-28 de ani! Adică n-ai și tu un pic de orgoliu?! De ce nu a stat să ia titlul cu Craiova, intra în istoria clubului și a orașului, apoi poate prindea un transfer cât de cât onorant, nu?
Poate pentru că, de fapt, nu e interesat decât de partea financiară, performanța s-o facă alții.
Habar n-au ce pierd copiii ăștia! Oricum, nu era vreun muritor de foame. Avea și la Universitatea un salariu bun, a mai jucat prin Rusia, prin Austria, deci ceva „cheag” strânsese. Când se va lăsa de fotbal nu ar fi fost mai bine să se laude că a readus titlul în Bănie după 35 de ani?! E mai frumos să spună că a jucat la locul 19 din liga a doua?! Mă rog, poate că avem noi prea multe pretenții.
Revenind la derby-ul de duminică seara, unde credeți că se va face diferența?
Gazdele depind mult de forma și de inspirația lui Alex Mitriță, în timp ce dinamoviștii au avantajul că joacă de destul de mult timp împreună. În plus, Kopic tocmai a semnat prelungirea, probabil că există o anumită stare de euforie care-i poate ajuta sau încurca, depinde cum vor gestiona situația.
Publicul? Veștile sunt că s-ar fi dat deja vreo 5.000 de bilete, iar arena s-ar putea umple, chiar dacă temperaturile nu sunt tocmai plăcute.
Suporterii au jucat întotdeauna un rol important la Craiova, presimt că așa va fi și duminică. În privința temperaturilor, am văzut că s-ar mai încălzi până atunci, deci sper că vor fi măcar 20.000 de oameni în tribune.
Veți merge la meci?
Din păcate, nu. Nu voi fi în Craiova duminică. O să urmăresc însă partida.
Olteanul din dumneavoastră vede un 1 solist?
Sincer, mai degrabă un X aș vedea. Repet, Dinamo mi se pare că are un mic plus ofensiv, Universitatea va compensa cu aportul publicului și cu posibile execuții de geniu ale lui Mitriță.
6 trofee
a cucerit Cămătaru, toate cu U Craiova: două titluri de campion (’80, ’81) și patru Cupe ale României (’77, ’78, ’81, ’83). Cu Dinamo a cucerit titlul de golgheter, în 1987, cu 44 de reușite, care i-au adus și Gheata de Aur a Europei
Programul etapei a 22-a, prima din 2025
Vineri, 17 ianuarie
17:00 Unirea Slobozia – Sepsi
20:00 FCSB – FC Hermannstadt
Sâmbătă, 18 ianuarie
14:30 U Cluj – Gloria Buzău
19:30 Oțelul – Petrolul
Duminică, 19 ianuarie
18:00 FC Botoșani – CFR Cluj
20:30 U Craiova – Dinamo
Luni, 20 ianuarie
17:00 Farul – UTA
20:00 Rapid – Poli Iași
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Alte Sporturi
Regulamentul e clar: FCSB nu-i poate folosi în Europa!
Alte Sporturi
Leo Messi, aproape de revenirea în Europa!
De Neratat
-
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăNovak Djokovic a stabilit un record istoric după ultimul meci jucat la Australian Open
Premier League: Arsenal – Tottenham, miercuri, 22:00, DGS 1 La Liga: Barcelona – Betis,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăArsenal – Tottenham, LIVE VIDEO, 22:00, Digi Sport 1. Radu Drăgușin e anunțat titular în derby-ul nordului Londrei
Premier League: Arsenal – Tottenham, miercuri, 22:00, DGS 1 La Liga: Barcelona – Betis,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăGiovanni Becali, anunț clar despre transferul lui Dennis Man la Fiorentina
Premier League: Arsenal – Tottenham, miercuri, 22:00, DGS 1 La Liga: Barcelona – Betis,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăDupă ce a zis ca îl face KO pe Vinicius, fotbalistul a continuat. Gestul făcut după finala Supercupei Spaniei
Premier League: Arsenal – Tottenham, miercuri, 22:00, DGS 1 La Liga: Barcelona – Betis,...
De admin
You must be logged in to post a comment Login