Connect with us

Alte Sporturi

Cum arată “Fantoma din Cotroceni”. Imagini exclusive cu baza sportivă sufocată de bălării, la 15 ani de la disputarea ultimului meci

Odată cu formația “bancară”, și stadionul din Cotroceni a devenit doar o amintire. Pentru a vedea care mai e starea bazei sportive din Parcul cu Platani, resporterii iAMSport.ro au reușit să realizeze câteva imagini în exclusivitate cu arena inaugurată în 1995, care, de-a lungul anilor, a găzduit finale de Cupa României, în 2004 și 2005, precum și un meci amical al echipei naționale de seniori, 1-1 cu Polonia, în 2000.

Ca în multe alte cazuri din România, natura a ”preluat pe piept” stadionul cu o capacitate de 14.500 de locuri. Deși gazonul se prezintă impecabil, dând impresia că, oricând, pot fi găzduite partide de SuperLigă, în tribune rugina și verdele de la plante predomină.

Fief-ul lui Ozon și al lui Dudu

Fondat pe 10 mai 1944, de către Banca Națională a României (BNR), Progresul a reprezentat ”casa” unor mari fotbaliști, precum Titus Ozon, Viorel Mateianu, Dudu Georgescu, Nicolae Oaidă, Aurică Beldeanu, Liviu Ciobotariu sau, mai recent, Radu Niculescu, Sabin Ilie, Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Cristian Săpunaru și Ovidiu Herea.

“Cavalerii frunzei de platan” au reprezentat una din poveștile frumoase ale fotbalului autohton. Mai ales după Revoluție, au devenit o echipă de luat în seamă în Divizia A. N-au luat niciodată titlul, însă de trei ori au fost vicecampioni ai României (1996, 1997, 2002), pierzând, totodată, patru finale de Cupă (1958, 1997, 2003, 2006).

Singurul trofeu, Cupa României, a fost cucerit în epoca romantică a fotbalului, în 1960. A fost o victorie scurtă, 1-0, în finala cu Dinamo Obor București, viitoarea Victoria București.

“Palmaresul” stadionului este mult mai bogat. Sute de jocuri în Liga 1 și Cupa României, dueluri continentale, inclusiv cinci partide găzduite la Europeanul de tineret din ’98. În prezent, natura a acaparat totul (VEZI GALERIE FOTO).

Stâlpii nocturnei au fost invadați de plantele din jur

În 2009, din cauza problemelor financiare, echipa a intrat în faliment. În același an a fost fondată AS Progresul București, entitate ce a activat, până în 2017, la nivelul ligilor inferioare.

De aici s-au desprins și creat ulterior cluburile Progresul Spartac 1944, retrogradat din Liga 2 în Liga 3 în stagiunea 2023-2024, precum și Progresul 2005 București, care luptă pentru promovarea din Liga 4 în Liga 3.

Niciunul din cele două nu dețin palmaresul ”clubului-mamă”. Scopul acestora, printre altele, este de a ”revitaliza spiritul Progresului din Cotroceni”.

Istoricul complexului

Conform actelor oficiale, BNR a obținut în 1946 această bază, care cuprinde atât stadionul de 14.500 de locuri, cât și arenele de tenis. Banca a obținut terenul de la Societatea de dare la Semn București, dar l-a pierdut în timpul regimului comunist.

Partidul Comunist Român a preluat baza și a decis să o folosească, în mare parte, pentru tenis. În 1972, în acest loc a fost găzduită finala Cupei Davis, România – SUA, pierdută de ”tricolori” cu 3-2. Din echipa de atunci a românilor făceau parte Ilie Năstase și Ion Țiriac.

[embedded content]

În urma Revoluției, conducerea BNR a reușit să recupereze baza în iulie 1991, după ce Ministerul Tineretului și Sportului a cedat întreaga suprafață, banca fiind considerată proprietar de drept.

Care este valoarea arenelor BNR și a stadionului

Banca Națională a României a făcut o evaluare a bazei sportive și a constatat că, în totalitate, întreg complexul ar valora circa 33 de milioane de euro. Totuși, o problemă majoră o reprezintă faptul că, întrucât nu are avize ISU, arena nu mai poate găzdui competiții importante.

Mai mult, baza nu poate fi renovată de către BNR din cauza legislației europene. În 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, banca a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale.

Astfel, conform legii, BNR nu poate investi în alte domenii, ci doar în cel al menținerii stabilității financiare. În același timp, baza, la rândul ei, nu poate fi donată, la fel, din cauza legislației europene.

Tribunele au o mulțime de "carii", sute de scaune lipsind din peisaj

Mugur Isărescu: ”Banca Națională a prezentat în Parlament mai multe propuneri privind transferul prin lege către statul român!”

În 2023, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, a ținut un discurs în deschiderea Simpozionului Anual de Istorie și Civilizație Bancară, ediția 31.

La momentul respectiv, svrdys a dat de înțeles că este dispus să cedeze Arena ”Parcul cu Platani”.

”Banca Națională a prezentat în Parlament mai multe propuneri privind transferul prin lege către statul român a unei părți din această proprietate care cuprinde amenajările sportive”.

Complexul sportiv, inutilizabil de atâta vreme, cuprinde stadionul de fotbal, cu o capacitate de 14.542 de locuri, Arenele BNR, cu o capacitate de până la 5.000 de locuri, precum și terenuri de antrenament sau anexe.

32 de sezoane

a petrecut Progresul/FC Național în prima divizie din România. În total, în L1, “frizerii” au disputat 945 de partide și au obținut 1.141 de puncte

4 ediții

a participat Progresul/FC Național în cupele europene. O dată în Cupa Cupelor, de două ori în Cupa UEFA și o dată în Intertoto. Cele mai importante echipe eliminate: Partizan Belgrad, Cernomoreț Odesa și Heerenveen


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Sursa

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Publicitate
Publicitate

De Neratat

Mai multe din Alte Sporturi

DIN CE JUDEȚ ESTI? FII CORESPONDENT DINSPORT.RO


Ești pasionat de sport și ai talent la scris? Alătură-te echipei noastre!


Creeză acum un cont de CORESPONDENT, accesand meniul si selectând CONTUL MEU. Imediat dupa inregistrare, poti publica știri simplu si rapid.


CLICK AICI PENTRU A TE ÎNREGISTRA

This will close in 12 seconds

Inchide