Connect with us

Alte Sporturi

Reacţia preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, după decesul lui Helmut Duckadam: „Atunci când o stea cade, lasă o urmă luminoasă”

Reacţia preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, după decesul lui Helmut Duckadam: „Atunci când o stea cade, lasă o urmă luminoasă

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin / Profimedia Images

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a transmis şi el un mesaj de condoleanţe după trecerea în nefiinţă a lui Helmut Duckadam.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Eroul de la Sevilla” a decedat luni, în jurul orei 11:00, la Spitalul Militar. Helmut Duckadam avea 65 de ani. Duckadam a intrat în istorie după ce a apărat 4 lovituri de departajare în finala Stelei cu FC Barcelona, disputată pe 7 mai 1986. Steaua a cucerit atunci Cupa Campionilor Europeni, realizând cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc.

Mesajul lui Aleksander Ceferin după ce Helmut Duckadam a încetat din viaţă

Aleksander Ceferin i-a transmis o scrisoare preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, în care şi-a manifestat regretul pentru decesul lui Helmut Duckadam. Ceferin a transmis condoleanţe întregii comunități fotbalistice din România.

„Dragă Președinte Burleanu, dragă Răzvan,

Am fost profund întristat să aflu despre trecerea în neființă a lui Helmut Duckadam, un portar legendar și o persoană extraordinară.

Mi-a lăsat o impresie de neuitat, iar din scurtele noastre întâlniri, am remarcat că prezența și carisma sa incredibilă pe teren erau egalate doar de grația, modestia și forța sa de caracter.

Oamenii obișnuiesc să spună că atunci când o stea cade, lasă în urmă o urmă luminoasă. Magnitudinea urmei pe care Duckadam o lasă în istoria fotbalului este cu adevărat remarcabilă. Câștigând Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, după ce a apărat toate cele patru penalty-uri din loviturile de departajare, el lasă o moștenire ce va străluci cât timp se va juca fotbal, pentru a fi admirată de generațiile mai vechi și pentru a inspira generațiile noi.

În numele UEFA și al meu personal, doresc să îmi exprim cele mai sincere condoleanțe familiei sale și întregii comunități fotbalistice din România în aceste momente triste.

Cu profundă compasiune,
Aleksander Čeferin”, a fost textul scrisorii transmise de preşedintele UEFA după decesul lui Helmut Duckadam, potrivit frf.ro.

Ultima dorinţă a lui Helmut Duckadam! Anunţul făcut de familia „Eroului de la Sevilla”: „I-o vom respecta”

Helmut Duckadam a avut o ultimă dorinţă, iar soţia sa o va respecta întocmai. Alexandra Duckadam a transmis un mesaj şi a anunţat că „Eroul de la Sevilla” va fi incinerat.

Alexandra Duckadam a anunţat că îi va respecta dorinţa soţului său şi a spus că toţi cei care vor să îşi ia adio de la Duckadam o pot face marţi, de la ora 14:00. După aceea, familia lui Helmut Duckadam a cerut discreţie maximă din partea media.

Marcel Puşcaş a făcut anunţul decesului lui Duckadam şi a început să plângă pe reţelele sociale. Operat în septembrie la inimă, Duckadam a avut şi în trecut probleme cardiovasculare. El mărturisea că primele probleme de acest gen au apărut înainte să apere cele 4 penalty-uri în finala de la Sevilla.

Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă

Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959

A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevillia”

Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.

După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.

 

Loading ... Loading …

Citește și:

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Publicitate
[ays_poll id="2"]
Publicitate

De Neratat

Mai multe din Alte Sporturi