-
Supercupa Spaniei: Real Madrid – Mallorca, joi, 21:00, DGS 1
-
Scoția Premiership: Dundee – Rangers, joi, 22:00, DGS 2
A nominalizat la vremea respectivă Sepsi, susținută cu bani de la Budapesta, și Voluntariul, finanțat din fonduri alocate de primăria ilfoveană.
După Gică Popescu, și Rapid atacă faptul că societățile private se luptă cu ONG-urile care susțin echipe din bani publici
Subiectul a fost redeschis de Gică Popescu în această săptămână. Fostul mare internațional român, președintele Farului, acuza că, spre exemplu, ”U” Cluj primește 4 milioane de la Primărie, în timp ce constănțenii nu primesc nimic din bani publici.
Rapid intervine în discuție prin intermediul directorului executiv Marian Mihail, care susține că trebuie rezolvată o astfel de anomalie, în care banul privat să fie opus banului public.
Marian Mihail îi ia apărarea lui Gică Popescu și spune că în 2023 ”U” Cluj ar fi primit 11 milioane de lei din bani publici
”Am văzut afirmațiile domnului Gică Popescu. Am citit, de fapt. Cele legate de finanțările echipelor. Inclusiv reacțiile de la ”U” Cluj și pot înțelege că fiecare își apără zona, ceea ce mi se pare normal să fie așa, dar trebuie să ne raportăm la aceeași realitate până la urmă.
Până să ajungem la discrepanța sesizată de dumnealui, bani privați versus bani publici, mie mi-e greu să înțeleg altceva: cum mai poate, în 2025, să fie compatibil fotbalul profesionist cu activitatea non-profit? Aproape jumătate din cluburile din Liga 1 sunt ONG-uri, sunt entități non-profit. Deci nici nu putem vorbi de patroni, de rentabilitate…
Noi, Farul, Craiova, cei care suntem societăți pe acțiuni, lucrăm pentru profit, iar ceilalți pentru ce? Pentru binele comunității? Deci și dacă ar fi finanțate exclusiv din donații și sponsorizări din bani privați, tot rămâne anomalia non-profitului, este lipsit de sens să investești într-un ONG.
Bun, am ajuns aici pentru că Legea Sportului după care ne ghidăm chiar este una învechită, anul 2000, chiar dinaintea aderării la UE. Dacă e adoptată în 2000, probabil reflectă realitatea societății din anii 90. Or, atunci eram străini de noțiuni precum beneficiari reali, concurență, ajutor de stat și așa mai departe.
Dar suntem în 2025, unde e sistemul concurențial? Sunt milioane de lei bani publici în concurență cu bani privați. Domnul Popescu chiar a fost finuț când a spus 4 milioane de lei la Cluj, pentru că aceea a fost suma din 2022. În 2023 au fost 11 milioane de lei de la autoritățile locale, informațiile sunt publice.
Dacă îmi aduc aminte corect, la Timișoara primarul Robu a oprit finanțarea la acel ultim ACS Poli după ce a întrebat Consiliul Concurenței dacă este în regulă cum se dau banii la echipă. I s-a răspuns că din punct de vedere concurențial nu este normal și a decis să spună STOP.
De ce strică concurența banul public? Din foarte multe motive. În primul rând, că nu se acordă într-un mod echitabil, transparent. Asta reclamă cei de la Farul. Mai departe, nu există control și supraveghere în cum se cheltuie și ajungi invariabil la o risipă.
S-au pus niște limite pe natura cheltuielilor, nu poți plăti de exemplu salarii din bani publici decât într-o anumită cotă, dar supravegherea e aproape inexistentă. Niciodată banul public nu va fi la fel de urmărit ca banul privat, adus de investitor de acasă, din banii munciți”, a precizat oficialul Rapidului.
Ce a spus Gică Popescu despre problema folosirii banului public doar de către o parte dintre echipele din România
„Am stat de vorbă cu prim ministrul Marcel Ciolacu și i-am spus, după o discuție cu echipele de Liga 1, că mi se pare injust ca finanțarea cluburilor în general să fie diferită în funcție de forma juridică cu care este construit fiecare club în parte.
În Liga 1 suntem 8 SA-uri (Societate pe acțiuni) și 8 ONG-uri (Organizație neguvernamentală). ONG-urile pot să ia bani de la administrația publică locală, SA-urile nu.
Eu cred că asta este concurență neloială și discriminare ca unii să poată să ia și unii să nu poată să ia. Dacă ne uităm mai bine, performanța o fac echipele cu SA-urile. Cred că anul trecut, din cele șase echipe din play-off, cinci erau SA-uri!
Mi-e greu mie să mă bat cu U Cluj, care în fiecare an primește 4 milioane de la primărie. Iar eu, Farul, nu primesc niciun leu!”, a afirmat Gică Popescu într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.
Etichete: bani publici , marian mihail , u cluj bani publici
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
De Neratat
-
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăNegocieri avansate, Sepsi e pe care să-și piardă unul dintre cei mai importanți jucători
Bundesliga: Dortmund – Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1 La Liga: Rayo – Celta Vigo,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăN-au renunțat: vor să-l transfere pe Darius Olaru!
Bundesliga: Dortmund – Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1 La Liga: Rayo – Celta Vigo,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmăAcord total! Manchester City a bătut palma cu fotbalistul ”de 80.000.000€”
Bundesliga: Dortmund – Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1 La Liga: Rayo – Celta Vigo,...
De admin -
Alte Sporturi
/ 14 minute în urmă„Cutremur” în lumea tenisului: Novak Djokovic susține că a fost otrăvit în Australia
Bundesliga: Dortmund – Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1 La Liga: Rayo – Celta Vigo,...
De admin
You must be logged in to post a comment Login